Acordarea chitarei

„Ajutor! Nu stiu sa-mi acordez chitara! Orice i-as face, nu suna a nimic! 😦 „…nu–ti face griji! Tiz vine si salveaza ziua! Dupa ce acum 2 zile v-am zis sa va stergeti stratul de praf de pe coarde si ieri v-am recomandat un set de coarde potrivit pentru incepatori, azi o sa invatam si cum sa ne acordam chitara….o sa vorbesc acum strict de acordaje…in sensul ca daca de abia v-ati luat coardele, puteti sa-mi trimiteti un mesaj sa va zic cum sa vi le montati pe chitara..o sa fie la un moment dat o lectie si despre asta.

Pentru inceput

Deci, revenind…pentru inceput, o sa intram foarte putin in universul notelor muzicale…nu va speriati, o sa fac totul cat mai simplu posibil pentru moment….ce note folosim pentru acordarea chitarei? Raspuns: EADGBE ….stiu…probabil va intrebati unde e Sol-ul, Mi-ul, etc. cu care ne-am obisnuit…raspunsul sta in faptul ca notele clasice au fost renotate pentru usurinta si sunt destul de raspandite chiar…foarte rar o sa auziti numele clasice ale notelor (mai putin in orechestre, probabil 🙂 ). Acum sa vedem cum au fost renotate:

Do -> C
Re -> D
Mi -> E
Fa -> F
Sol -> G
La -> A
Si -> B
 
 
 

Probabil ati observat ca literele sunt in ordine. Tineti minte transpunerea! Dupa parerea mea, e foarte importanta! La inceput e greu sa tii minte literele alea si in ce ordine sunt, asa ca pentru acordajul de baza al unei chitare se folosesc o multitudine de mnemonici…preferata mea este: Even After Death Good Boys Eat …puteti sa va distrati si cu alte mnemonici aici. Acum sa vedem ce note clasice se folosesc pentru acordarea chitarei…mai intai incearca sa-ti dai seama singur, uitandu-te pe lista de mai sus….daca nu ti-ai dat seama, sau vrei sa te verifici, raspunsul este Mi La Re Sol Si Mi.

Ce inseamna toate notele astea? Pai, dupa cum vedeti, o chitara obisnuita are 6 coarde. Fiecarei coarde ii corespunde o nota. De la cea mai groasa coarda la cea mai subtire, notarea se va face in ordine: E, A, D, G, B, e . Veti intalni de multe ori acel „e” mic la sfarsitul tipului de acordaj, ca o marca a faptului ca aceea este coarda subtire.

Cum lucram cu APTuner

Sper ca v-ati instalat APTuner pentru ca acum il vom folosi. Ce am uitat sa va zic ieri este ca pentru a va acorda chitara, aveti nevoie de microfon…sau o ureche muzicala foarte dezvoltata 🙂 . Cand il deschideti pentru prima oara, tunerul ar trebui sa arate asa. In partea din dreapta, daca va uitati de sus in jos, veti observa exact notele E, A, D, G, B, E cu o cifra dupa (despre cifra asta o sa vorbim altadata, provine de la octave). Mai observati si semicercul de jos din care iese un ac. In stanga sus observam scris „Note” si in dreapta sus „Cents”. Scopul nostru este sa aducem fiecare coarda la nota corespunzatoare, iar acul si „Cents” sa fie cat mai aproape de 0. De exemplu, luam E-ul gros. Vedem mai intai ce buton de acordaj ii corespunde (cheita aia de la capatul chitarei). Acum rotim incet de cheita in timp ce ciupim usor E-ul gros pana cand nota ajunge la E2 (ciupit = atingi coarda respectiva, doar pe ea, din dreptul rozetei aka gaura din cutia de rezonanta, astfel incat ea sa scoata un sunet…coarda trebuie lasata libera, adica nu o obstructionam in niciun fel!). La majoritatea chitarelor cheita trebuie rotita in sensul invers acelor de ceasornic pentru o nota superioara. Daca la tine nu e asa, doar roteste in sens invers. E simplu sa-ti dai seama daca e bine sau nu…daca e bine, nota va deveni din ce in ce mai ascutita si mai bine definita. In momentul in care APTuner iti zice ca ai ajuns la E2 (atentie E2! E3 e cu o octava mai sus si in mod sigur ti se va rupe coarda, iar E1 e cu o octava mai jos si coarda ta o sa aiba postura de ata), incearca sa aduci acul cat mai aproape de 0. Sfatul meu pentru incepatori este sa nu se grabeasca…viteza va veni cu timpul….si mare atentie: daca depasiti nota cu un singur semiton (adica jumatate de nota), exista foarte mari sanse sa va rupeti coarda….ce inseamna un semiton in plus la nota E2 ? Inseamna ca veti ajunge la nota F2.

Strict facultativ

Ca sa intelegi mai bine ce iti apare la „Notes”, ar trebui sa stii ca succesiunea notelor este urmatoarea: C, C#, D, D#, E, F, F#, G, G#, A, A#, B …respectiv C, Db, D, Eb, E, F, Gb, G, Ab, A, Bb, B …cele doua variante sunt perfect echivalente si vom vorbi despre ele in alta lectie…ce trebuie sa stii pentru acum este ca D# = Eb, A# = Bb, etc.  (dupa cum am zis mai sus) si ca „b” vine de la „bemol”.  De asemenea, presupunand ca dupa fiecare nota dintr-una din listele de mai sus aveam un „1” (adica C1, Db1, D1, etc.), dupa ce terminam acea lista, vom incepe astfel: C2, Db2, D2, etc. . Simplu, nu? Trebuie doar sa stii sa numeri.

Partea Finala

Va trebui sa repetati procedura pentru fiecare coarda cu nota ei in parte…adica: A2, D3, G3, B4, E4 (notele afisate in dreapta de APTuner). Dupa ce faceti asta, va trebui sa mai repetati inca o data toata procedura pentru ca in mod sigur, pana ati ajuns la e-ul subtire, E-ul gros s-a dezacordat (din cauza lemnului si a truss rod-ului din interior…o sa vorbim despre asta cand ajungem la componentele chitarei). Dupa ce v-ati asigurat ca toate notele corespund, puteti sa va bateti mandri pe umar 🙂 . Tocmai ti-ai acordat chitara! Felicitari!

Pentru ca asta e deja o lectie prea lunga, voi continua cu alte detalii si aprofundari in zilele ce urmeaza. Pana atunci, zi-le tuturor prietenilor tai ca esti mandrul posesor al unei chitare acordate! Si nu te impacienta, vom pune mana pe corzile alea si vom invata prima noastra melodie cat de curand!

Lasă un comentariu