Despre note

Mentionez ca aceasta lectie nu e neaparat necesara, dar daca vreti sa aveti o intelegere mai buna asupra celor ce se intampla cand tineti un acord si ce nota e pe ce spatiu al carei coarde, este o lectie ce trebuie parcursa. Nu este neaparat necesara pentru ca puteti sa cantati la chitara foarte bine si fara sa stiti toate lucrurile astea…eu unul asa am facut pentru o buna perioada :). Deci ca sa vada toata lumea: Aceasta lectie este facultativa pentru moment!

V-am zis ca nu o sa va stresez cu notele prea tare pentru o perioada si o sa incerc sa ma tin de cuvant, dar tot trebuie sa formam o mica fundatie ca sa avem idee ce se petrece cu chitara noastra…dar promit ca totul va fi foarte usor daca cititi cu atentie. Vom vorbi astazi despre cum gasim notele pe gatul chitarei, despre gama Ioniana (majora) si despre ideea de baza din spatele formarii unui acord. Sa incepem!

Cum sunt aranjate notele pe gatul chitarei?

Raspunsul nu poate fi mai simplu: in ordine 🙂 . Am invatat deja ca acordajul nostru de baza este E A D G B e….asta inseamna ca daca lasam de exemplu prima coarda libera si o ciupim, o sa obtinem nota E, adica Mi, si tot asa…insa daca punem un deget al mainii stangi pe primul spatiu al primei coarde a chitarei, nota nu va mai fi E, ci F, adica Fa. Dupa F, vine F# (adica al doilea spatiu), dupa F#, vine G (al treilea spatiu) si tot asa. Daca inca nu v-ati dat seama de regula, ea este cea invatata inca din scoala generala: Do Re Mi Fa Sol La Si (Do) (adica C  D  E  F  G  A  B  (C) ). Aceasta este gama majora C, adica Do. Ce inseamna „#”? Marcheaza faptul ca nota respectiva este cu un semiton deasupra notei de baza (adica C# este cu un semiton mai sus decat C, G# e cu un semiton mai sus decat G, etc.). Intre oricare doua note succesive exista un semiton, mai putin intre E si F si intre B si C, acestea fiind semitonuri naturale . Deci acum sa scriem succesiunea completa a notelor:

C   C#   D   D#   E   F   F#   G   G#   A   A#   B   (C)

Revenim acum la ideea initiala, si anume ce nota e pe fiecare spatiu: pai fiecare spatiu este cu un semiton mai sus decat spatiul anterior, asa ca tot ce trebuie sa faceti voi e sa numarati, parcurgand lista notelor de mai sus. De exemplu, ce nota e pe al 6-lea spatiu al coardei E ? Raspuns: parcurgem lista de mai sus astfel: E(0)   F(1)   F#(2)   G(3)   G#(4)   A(5)   A#(6), unde intre paranteze am marcat la al catelea spatiu este nota respectiva, deci raspunsul este ca nota A# este pe al 6-lea spatiu al coardei E. Sper ca ati inteles 🙂 .

Gama Ioniana

Este mult mai cunoscuta ca „gama majora” si, cum am zis si mai sus, cu totii ar trebui sa stiti gama Ioniana C:

C  D  E  F  G  A  B  (C)

Aceasta gama se formeaza astfel:

1. Incepem cu nota de baza a gamei;

2. Dupa fiecare nota trebuie sa adaugam 2 semitonuri, mai putin intre a 3-a si a 4-a si intre a 7-a si prima, unde vom adauga un singur semiton;

Uitandu-ne la lista cu succesiunea completa a notelor de mai sus putem sa facem gama majora a oricarei note. Hai sa luam 2 exemple:

Gama C:

1. Incepem deci cu nota C;

2. C+2 semitonuri = D;

D+2 semitonuri=E;

E+1 semiton=F;

F+ 2 semitonuri=G;

G+2 semitonuri=A;

A+2 semitonuri=B;

B+1 semiton= C (adica nota de la care am pornit).

Am obtinut astfel gama C: C  D  E  F  G  A  B  (C).

Gama E:

1. Incepem cu nota E;

2. E+2 semitonuri=F#;

F#+2 semitonuri=G#;

G#+1 semiton=A;

A+2 semitonuri=B;

B+2 semitonuri=C#;

C#+2 semitonuri=D#;

D#+1 semiton=E (nota de la care am pornit).

Deci gama E arata astfel: E  F#  G#  A  B  C#  D#  (E).

Simplu, nu? Sper ca da 🙂

Cum se formeaza un acord?

Aici e un subiect putin mai delicat, dar simt ca e datoria mea sa va dau ideea de baza. In primul rand, trebuie sa fii inteles cum functioneaza o gama majora. Acordurile normale (adica fara #, fara cifre dupa ele, doar litera de baza, adica A, B, C, D, E, F, G – doar aceste acorduri luam acum in discutie pentru acum!) sunt formate foarte simplu: luam nota de baza a acordului pe care vrem sa il formam si a 3-a si a 5-a nota din gama sa majora si doar din aceste note va fi format acordul respectiv.

Haideti sa vedem si un exemplu ca sa intelegeti despre ce vorbesc:

Am invatat impreuna intr-o lectie anterioara acordul E, adica 022100. Daca luam fiecare spatiu in parte si vedem pe al catelea spatiu ne plasam degetul pentru fiecare coarda si urmam ideea de la „Cum sunt aranjate notele pe chitara?” (vezi mai sus), vom observa ca acordul E este format, de la cea mai groasa la cea mai subtire coarda din urmatoarele note: E  B  E  G#  B  E. Daca ne uitam la gama majora a lui E de mai sus, observam ca a 3-a si a 5-a nota din gama sunt  G# si B si deci observam ca acordul e compus doar din E, B si G#….fascinant, nu? 😀

Incheiere

Exista mult mai multe game, mai multe reguli de formare si tone si tone de teorie muzicala, iar asta e doar o fundatie a acelor notiuni…noi o sa ne axam in continuare pe cantatul efectiv la chitara si cei interesati de teoria din spatele chitarei pot sa ceara mai multe detalii. Pana atunci insa puteti sa va pregatiti degetele pentru tortura, caci foarte curand o sa invatam ceva nou la chitara! Sper ca sunteti entuziasmati! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: